Scroll down

Alternate Text
News banner

Streven naar inclusief onderwijs onvoldoende zichtbaar in Rijksbegroting

Op Prinsjesdag is de Rijksbegroting gepresenteerd door het demissionaire kabinet. Defence for Children verwelkomt het feit dat er in de Troonrede en de Rijksbegroting wordt gerefereerd aan kansengelijkheid en dat er extra geld beschikbaar komt voor de Gelijke Kansen Alliantie. Tegelijkertijd bezuinigt het kabinet echter op passend onderwijs, zo blijkt ook uit een grondige analyse van financieel experts van VOS/ABB. Defence for Children vindt dit zeer zorgelijk. De aandacht voor gelijke kansen zou zich juist moeten vertalen naar (extra) geld om het passend onderwijs te verbeteren. Daarnaast is het gelet op het streven naar kansengelijkheid opvallend dat er in de op Prinsjesdag gepubliceerde stukken niet wordt ingegaan op de realisatie van een inclusief onderwijssysteem.

Budget verbetermaatregelen passend onderwijs onduidelijk

Naar aanleiding van de evaluatie passend onderwijs die in november 2020 gepubliceerd is, heeft Arie Slob, demissionair minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, vijfentwintig maatregelen opgesteld om het passend onderwijs te verbeteren. De Rijksbegroting geeft echter geen antwoord op de vraag of er voldoende financiering beschikbaar is om deze verbeteringen daadwerkelijk door te voeren. Defence for Children vindt het belangrijk dat er voldoende budget beschikbaar komt voor de implementatie én monitoring van de verbetermaatregelen voor het passend onderwijs.

Inclusief onderwijs

Het is zorgelijk dat inclusief onderwijs überhaupt niet wordt genoemd in de Rijksbegroting en in de Troonrede. Een inclusief onderwijssysteem waarin het belang van het kind en het recht op een zo volledig mogelijk ontwikkeling en ontplooiing voorop staat, is een belangrijke voorwaarde voor het creëren van meer kansengelijkheid in het onderwijs. Alle kinderen zouden waar mogelijk samen naar school moeten kunnen gaan, ongeacht hun achtergrond of ondersteuningsbehoefte. Defence for Children roept de regering op om de financieringssystematiek van onderwijs en zorg zo in te richten dat een stapsgewijze realisatie van een inclusief onderwijssysteem, zoals vereist door het VN-Kinderrechtenverdrag en het VN-Verdrag Handicap, bevorderd wordt.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Eerste onderzoek naar status inclusief onderwijs in Nederland gepubliceerd

Het Nederlands Centrum voor Onderwijs en Jeugdzorg (NCOJ) heeft de bevindingen van het eerste onderzoek naar de stand va…


Lees meer

Systeem voorschoolse educatie in Nederland niet geschikt voor inclusieve kinderopvang

Op 17 mei wordt de notitie ‘Op weg naar inclusieve kinderopvang’ van het College voor de Rechten van de Mens aangeboden …


Lees meer

Onvoldoende samenwerking tussen onderwijs en jeugd-GGZ

Defence for Children en het Nederlands Centrum Onderwijs en Jeugdzorg (NCOJ) constateren dat er in Nederland een problee…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee