Scroll down

Alternate Text
News banner

Vietnamese kinderen verdwijnen uit Nederlandse opvang

[update dinsdag 2 april 2019: minister Harbers gaat een onderzoek instellen naar onderstaande kwestie]

Vanmiddag vertelden journalisten van het VPRO-programma Argos op radio 1 over hun onderzoek naar 60 Vietnamese kinderen die verdwenen uit de beschermde opvang in Nederland. Vermoedelijk worden de kinderen uitgebuit. Hun vermoedens sluiten aan bij een onderzoek door ECPAT UK, Anti-Slavery International en Pacific Links Foundation dat eerder deze maand uit kwam. Duizenden kinderen die vanuit Vietnam naar het Verenigd Koninkrijk worden verhandeld, worden uitgebuit en misbruikt op hun doorreis door Europa. Hoewel het bieden van bescherming aan kinderen die door willen reizen complex is, roept Defence for Children - ECPAT de overheid toch op te blijven zoeken naar mogelijkheden om deze kinderen beter te beschermen.

De onderzoekers volgden de reizen van Vietnamese kinderen en volwassenen naar Groot-Brittannië. Zij stellen vast dat de regeringen van landen die onderdeel zijn van belangrijke smokkelroutes er niet in slagen om kwetsbare Vietnamese kinderen te beschermen tegen uitbuiting.

Landen schuiven verantwoordelijkheid door

Doordat de regeringen rond migratie zichzelf zien als ‘doorvoerlanden’ – landen die een deel van de route van Vietnam naar Groot-Brittannië omvatten – worden verhandelde kinderen beschouwd als de verantwoordelijkheid van andere staten. Hierdoor worden uitgebuite kinderen niet geïdentificeerd als slachtoffers, kunnen ze geen toegang krijgen tot de bescherming tegen hun handelaren en blijven ze een gemakkelijk doelwit voor verdere uitbuiting en schade.

Kinderen reizen door Nederland

In het rapport wordt Nederland naast Rusland, Belarus, Polen, Tsjechië, Frankrijk en Duitsland genoemd als één van de doorreislanden die Vietnamese kinderen in hun reis naar het Verenigd Koninkrijk bezoeken. Dit is ook terug te zien in de cijfers van onze Jaarberichten Kinderrechten uit 2017 en 2018. Vietnam bevindt zich in de top twee herkomstlanden van kinderen die slachtoffer zijn van mensenhandel.

Vietnamese kinderen vallen op in de opvang

In het rapport wordt een voorbeeld gegeven hoe in Nederland de bescherming van kinderen die slachtoffer zijn van mensenhandel, tekortschiet. In november 2016 worden vier Vietnamese kinderen geplaatst in een opvangcentrum voor alleenreizende kinderen in Ter Apel. Ze vallen meteen op: ze hebben immers geen van allen bagage bij zich. In een rapport schrijft een medewerker dat de jongens zich angstig gedragen: ze blijven meestal op hun kamer en doen de deur maar een klein beetje open, als een medewerker aanklopt. Wanneer de kinderen het terrein van de faciliteit verlaten, neemt één jongen de leiding over de groep. Hij neemt alle documenten van hen af en loopt voorop. De andere drie jongens volgen een paar meter achter hem. Wat de jongens buiten het terrein doen, weten de medewerkers niet.

Kinderen zitten vast in een eeuwige schuld

Drie dagen na hun aankomst zijn de vier jongens verdwenen. Medewerkers van de opvang geven de kinderen op als vermist bij de politie en de voogdijorganisatie NIDOS. Ze zouden inmiddels onderweg zijn naar het Verenigd Koninkrijk en er zijn aanwijzingen dat deze jongens worden uitgebuit door middel van schuldslavernij. De kinderen moeten dan de kosten van hun reis terugbetalen aan hun handelaren. De schuld blijft elke dag groeien en ze verdienen nooit genoeg om de schuld af te kunnen betalen. 

Meer informatie

Lees het rapport van ECPAT UK
Lees het nieuwsbericht van Argos
Lees meer over seksuele uitbuiting
Lees meer over criminele uitbuiting

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gevluchte kinderen alleen op straat of op het station aangetroffen

Deze week is een 13-jarig Syrisch jongetje alleen aangetroffen op het station in Tilburg. Naast het jongetje in Tilburg,…


Lees meer

Ingezette wijziging asielprocedure flagrante schending VN-Kinderrechtenverdrag

De Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) blijft niet-begeleide kinderen ouder dan twaalf jaar tijdens de aanmeldproce…


Lees meer

Coronamaatregelen zorgen niet voor daling vermiste kinderen in Europa

Missing Children Europe publiceert op 25 mei, de internationale dag van vermiste kinderen, hun jaarlijkse rapport over v…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee