Politieke meerderheid tekent voor aanpak mensenhandel
CDA, PvdA, SP, GroenLinks, SGP, ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren hebben voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen de zogenoemde 1.300-deal ondertekend. Hiermee doen ze de belofte om zich ook de aankomende vier jaren hard te maken voor de aanpak van mensenhandel. Het getal ‘1.300’ gaat om de grootste en meest onzichtbare groep die seksueel uitgebuit wordt, te weten Nederlandse meisjes tussen de 12 en 18 jaar. Defence for Children – ECPAT ondersteunt het initiatief van CKM om met de 1.300-deal in te zetten op een mensenhandelparagraaf in het nieuwe regeerakkoord.
Niet alle partijen scharen zich achter de oproep van CKM. ‘Dit is zorgelijk’, aldus Shamir Ceuleers, woordvoerder van het CKM. ‘Zo heeft de VVD laten weten niet vooruit te willen lopen op de formatie. ‘Opmerkelijk, want het is juist de VVD die sinds 2010 de verantwoordelijke bewindspersoon levert voor de aanpak van mensenhandel.’
Betere zorg voor slachtoffers
Met de 1.300-deal verklaren (aankomend) volksvertegenwoordigers dat ze zich, binnen de coalitie of oppositie, inzetten voor de zichtbaarheid van - en zorg voor - slachtoffers van mensenhandel en de versterking van de opsporing. Uit de registraties van Comensha blijkt dat dat slechts een fractie van de slachtoffers überhaupt in beeld is. En als ze in beeld zijn, dan zijn er de nodige zorgen over de hulpverlening en bescherming van slachtoffers, zowel voor als na achttien jaar. In de jeugdhulp lukt het vaak niet om aansluiting bij de meisjes te vinden en hen duurzaam op een ander pad te brengen. En als slachtoffers van mensenhandel achttien worden, vallen zij in een gat. Iara de Witte van Defence for Children - ECPAT: “Als de overgang naar praktische zelfstandigheid na hun achttiende jaar niet goed verloopt, stapelen de problemen zich snel op. Zo is er een verhoogd risico op uitval bij studie of werk, een gebrek aan inkomen, schulden of nog erger: dakloosheid, verslaving en (herhaalde) seksuele uitbuiting. Ondanks de grote problemen die slachtoffers ondervinden bij het zelfstandig worden, is de zorg die zij krijgen of kunnen inschakelen minimaal. Uit recent onderzoek naar meisjes die de gesloten jeugdhulp vijf jaar geleden hebben verlaten blijkt dat het met 90% niet goed gaat.” Kelly: “Toen ik achttien was, ging het deurtje van jeugdzorg open en moest ik het zelf uitzoeken. Ik was niet klaar voor de grote mensenwereld en liep, op zoek naar liefde die ik nooit had gekend, rechtstreeks in de handen van mijn loverboy.”
Betere opsporing
Ook de opsporing heeft een flinke (kwaliteits-)injectie nodig, zodat de pakkans van daders vergroot wordt en slachtoffers zich gezien en beschermd weten. Ceuleers: ”Een van onze grootste zorgen ligt niettemin op het digitale vlak. Mensenhandelaren en klanten van minderjarigen bewegen en masse richting de online wereld. Een wereld waar onze grootste uitdaging ligt en tegelijkertijd ons grootste manco. Juist de digitale aanpak en bescherming moet een van de speerpunten worden voor aankomende periode. Voor de opsporing, voor de zorg, voor de gemeenten en voor de vele andere partners in de aanpak van mensenhandel.”
Mensenhandel
Wanneer mensen geld verdienen aan seksuele uitbuiting van kinderen wordt dit in Nederland gezien als mensenhandel. Omdat seksuele uitbuiting van minderjarigen zich in het illegale circuit afspeelt, is het aantal kinderen dat slachtoffer is van seksuele uitbuiting moeilijk vast te stellen. In 2016 werden volgens de International Labour Organization meer dan een miljoen kinderen wereldwijd het slachtoffer van prostitutiepraktijken, misbruik in pornografische afbeeldingen en mensenhandel. In Nederland worden elk jaar naar schatting 1.320 minderjarige meisjes slachtoffer, blijkt uit cijfers van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Slechts 11% daarvan is ook daadwerkelijk in beeld. In de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting werkt Defence for Children - ECPAT samen met het CKM tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen. Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen heeft Defence for Children - ECPAT de partijprogramma's van de grootste politieke partijen onder andere geanalyseerd op de ambitie op de aanpak van seksuele uitbuiting.