Scroll down

Alternate Text
News banner

Voortgangsbrief Grapperhaus aanpak online kindermisbruik: plus- en verbeterpunten

Op 16 februari heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een voortgangsbrief over de aanpak van online kindermisbruik aan de Tweede Kamer gestuurd. De minister heeft goede initiatieven genomen, zoals de inzet van lesprogramma’s voor kinderen en het monitoren en bevorderen van de inzet van bedrijven om beeldmateriaal van kindermisbruik van het internet te verwijderen. Defence for Children – ECPAT vindt echter dat het beter kan: het aantal meldingen van online kindermisbruik blijft stijgen. De overheid kan veel intensiever en proactiever inzetten op online opsporing en het bevorderen van laagdrempelige hulp.

Meer blauw online

Het aantal meldingen van online kindermisbruik is de laatste jaren exponentieel toegenomen. In 2014 waren er een kleine 3.000 meldingen, dit is in 2018 tien keer zo hoog en gestegen tot ruim 30.000 meldingen. Het aantal rechercheurs dat zich bezighoudt met de opsporing van online kindermisbruik is echter niet meegestegen. Er zou volgens de kinderrechtenorganisatie veel meer blauw online aanwezig moeten zijn. Online surveilleren op sites waar kinderen benaderd worden en er zou gebruik gemaakt moeten worden van de inzet van lokprofielen. Proactieve opsporing online moet volgens Defence for Children – ECPAT veel intensiever plaatsvinden.

Laagdrempelige online hulp

Het onderzoek van het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) naar de chat met Fier in coronatijd laat het belang van de chat als laagdrempelige vorm van online hulpverlening zien. Uit het onderzoek blijkt dat de chat een laagdrempelige manier is voor jongeren die te maken hebben met (online) uitbuiting. Zij komen op deze manier voor het eerst in contact komen met hulpverlening. Nooit eerder spraken zij met een hulpverlener over wat ze hebben meegemaakt, vanwege onder andere schaamte, schuldgevoelens en angst. Er zou daarom ingezet moeten worden op laagdrempelige online hulp. Ook moeten jongeren weten waar zij terecht kunnen als zij zich zorgen maken over een leeftijdsgenoot.

Lesprogramma’s online veiligheid

Defence for Children – ECPAT juicht de inzet van lesprogramma’s toe om kinderen en jongeren te leren over online veiligheid. Belangrijk daarbij is wel dat docenten goed zijn toegerust om de lessen te geven. Ook dient er aandacht te zijn voor de voorlichting aan minderjarigen van zestien en zeventien jaar, omdat seksuele voorlichting alleen verplicht is voor het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Verwijderen online kindermisbruik door bedrijven

Defence for Children – ECPAT vindt het goed dat bedrijven worden gemonitord of zij online beeldmateriaal van kindermisbruik snel van het internet verwijderen en bestuurlijke maatregelen worden genomen als zij dat niet doen. Nederland zou zich in Europa sterk moeten maken voor regelgeving dat het mogelijk maakt dat bedrijven online kindermisbruik opsporen en verwijderen. Nieuwe Europese privacywetgeving maakt dit nu namelijk onmogelijk.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

EU-interimwetgeving zorgt dat internetbedrijven online kindermisbruik weer kunnen opsporen

ICT-bedrijven als Facebook mogen door de EU-interimwetgeving weer software gebruiken om seksueel misbruik van kinderen o…


Lees meer

Zet kind centraal in nieuwe EU-wetgeving tegen online kindermisbruik

De Europese Commissie werkt aan nieuwe wetgeving om onlinediensten te verplichten materiaal van seksueel misbruik van ki…


Lees meer

Inzet lokprofiel tegen seksuele kinderuitbuiting leidt tot aanhouding

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor het eerst een online lokprofiel ingezet in de strijd tegen mensenhandel en seksu…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee