Wereldtoerismedag: ook toerisme heeft zorgplicht
Vandaag is het Wereldtoerismedag, een dag die de VN in het leven heeft geroepen om het belang van toerisme te onderstrepen. Met in het vooruitzicht de heropening van de toerismesector, staat deze dag dit jaar in het teken van inclusieve groei. Dit betekent dat iedereen van de versoepelingen moet profiteren en niemand wordt uitgesloten. Dit is echter nog lang niet de realiteit. Toerisme brengt namelijk risico’s met zich mee, in het bijzonder de seksuele uitbuiting van kinderen, aldus Defence for Children - ECPAT.
Toerismesector hard getroffen door pandemie
Door de coronapandemie is armoede wereldwijd in 2020 voor het eerst in 20 jaar weer toegenomen. Zo’n 62 miljoen banen zijn verloren gegaan in de toerismesector. Hierdoor vallen inkomstenbronnen weg en neemt de druk op families toe. Ouders en voogden die in armoede leven, kunnen hierdoor gevoeliger zijn voor aanbiedingen van mensenhandelaren, met seksuele uitbuiting van kinderen als gevolg. Zo is kinderarbeid wereldwijd voor het eerst in tientallen jaren weer toegenomen.
Seksuele uitbuiting van kinderen
Hoewel aantrekkend toerisme weer inkomsten oplevert, maakt deze situatie kinderen eveneens extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting, één van de ergste vormen van kinderarbeid. Want het is aannemelijk dat naarmate de Corona-gerelateerde reisbeperkingen versoepelen, kindermisbruikers weer fysiek contact zoeken met kinderen. Waar een groot deel van het misbruik afgelopen jaar online en binnenshuis plaatsvond, zal misbruik weer meer fysiek en buitenshuis plaatsvinden. Het is daarom van het grootste belang dat de sector preventief en actief beleid voert om kinderen te beschermen hiertegen. INTERPOL raadt aan om het reizen van geregistreerde kindermisbruikers nauwlettend te volgen om slachtoffers te beschermen. Hoewel geen enkel land, bedrijf of bestemming immuun is voor seksuele uitbuiting van kinderen, hebben daders vaak de neiging om zich te richten op landen met soepelere wettelijke en handhavingskaders, en waar gezinnen en kinderen kwetsbaarder zijn, bijvoorbeeld vanwege armoede.
Maak werk van Wet zorgplicht kinderarbeid
De Nederlandse overheid zou zich meer moeten inspannen om seksuele uitbuiting en kinderarbeid in reizen en toerisme tegen te gaan. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen stellen dat in 2030 alle vormen van kinderarbeid, inclusief seksuele uitbuiting, uitgebannen moeten zijn. Zover zijn we nog lang niet. Nederland is in 2021 een gidsland geworden in de 8.7 Alliantie, een wereldwijd partnerschap dat zich inzet voor het uitbannen van onder andere moderne slavernij, mensenhandel en kinderarbeid. Dat Nederland nog steeds niet de Wet zorgplicht kinderarbeid handen en voeten heeft gegeven en wil wachten op EU-regelgeving, past niet bij de wens om lichtend voorbeeld te zijn. Hetzelfde geldt voor het wetsvoorstel Verantwoord en Duurzaam Internationaal Ondernemen, dat zich richt op het tegengaan van schending van mensenrechten - waaronder kinderarbeid en seksuele uitbuiting - in internationale handel, waaronder toerisme.
Defence for Children - ECPAT roept het kabinet daarom op om stappen te nemen in de richting van invulling van de Wet zorgplicht kinderarbeid en om minimale eisen voor MVO voor Nederlandse bedrijven in het buitenland te scheppen. Inclusieve groei van reizen en toerisme kan alleen als we ook werken aan het uitbannen van kinderarbeid en de seksuele uitbuiting van kinderen. En daarvoor is meer nodig dan alleen intenties. Defence for Children - ECPAT werkt internationaal aan het beschermen van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme met de Down to Zero Alliantie en in Nederland doen we dit in hotels en vakantieparken met de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting.