Zorgen om seksuele uitbuiting van kinderen in hotels tijdens corona
Ook kinderen worden tijdens de coronacrisis seksueel uitgebuit in hotels en vakantieparken. Defence for Children uit maandagavond 22 maart in het programma Nieuwsuur haar zorgen over deze uitbuiting. In het item, dat gaat over illegale hotelprostitutie, wijst de kinderrechtenorganisatie op de door haar ontwikkelde e-learnings voor personeel van hotels en vakantieparken. Hiermee leren ze de signalen van illegale prostitutie herkennen.
Uitbuiting van kinderen in hotels
Celine Verheijen, medewerker van Defence for Children, vertelt: “Wij spreken met minderjarigen die vertellen dat zij naar hotels gebracht worden waar klanten op hen wachten of dat zij in een hotelkamer klanten ontvangen. Gemeenten kunnen bestuurlijke maatregelen nemen en een hotel een boete opleggen of tijdelijk sluiten wanneer illegale prostitutie in een hotel plaatsvindt.” Onlangs moest een hotel in Amsterdam Nieuw-West tijdelijk de deuren sluiten vanwege illegale prostitutie. In het hotel werden meerdere keren verschillende kamers gebruikt als werkruimte door (volwassen) prostituees. In principe is prostitutie in hotels toegestaan, indien een hotelgast een escort langs laat komen. Het is echter illegaal als sekswerkers een hotelkamer gebruiken als werkruimte om meerdere klanten per dag te ontvangen. Prostitutie is strafbaar wanneer het gaat om een minderjarige of wanneer iemand wordt gedwongen.
Toename door corona
Volgens Koninklijke Horeca Nederland is het gebruik van Amsterdamse hotels door prostituees in opkomst, nu hotelkamers goedkoper zijn geworden vanwege het afgenomen toerisme. Dit wordt ondersteund door cijfers van Meld Misdaad Anoniem dat een verdubbeling zag in het aantal meldingen over illegale prostitutie sinds de opkomst van het coronavirus. Defence for Children weet dat voor corona jaarlijks ruim honderd signalen bij de politie binnenkwamen over illegale hotelprostitutie. Bij vakantieparken gaat het om enkele tientallen signalen per jaar. Verheijen: “Dit is echter slechts een topje van de ijsberg, aangezien veel niet wordt gesignaleerd en gemeld. Ook wordt niet altijd geregistreerd dat het om hotelprostitutie gaat.”
E-learnings herkennen illegale prostitutie
“De imagoschade is enorm wanneer hotels in verband worden gebracht met seksuele uitbuiting van minderjarigen”, zegt Verheijen. “Het is daarom belangrijk dat hotels proactief met het onderwerp aan de slag gaan en personeel trainen op signalen van illegale prostitutie.” Defence for Children heeft e-learnings ontwikkeld voor personeel van hotels en vakantieparken om signalen van illegale prostitutie te leren herkennen. Er zijn e-learnings voor: receptiepersoneel, schoonmaakpersoneel, technische dienst en beveiligers. Aan de hand van een filmpje kunnen deelnemers klikken als zij een signaal denken te zien. De e-learnings duren tien tot vijftien minuten en na afronding ervan krijgen deelnemers een certificaat.
Meer informatie:
- Onze e-learnings zijn hier te volgen.
- De lancering van de e-learnings voor hotels en vakantieparken.
- De sluiting van het hotel in Amsterdam Nieuw-West wegens illegale prostitutie.