Scroll down
Het recht op asiel kan beperkt worden in het kader van de bescherming van de openbare orde en volksgezondheid.
Vanwege het coronavirus zullen er tijdelijk geen nieuwe en herhaalde asielprocedures worden gestart. Er zal daarom geen normale identificatie en registratie plaatsvinden en ook verhoren zullen tijdelijk geen doorgang vinden bij de IND. Registratie wordt beperkt tot het afnemen van vingerafdrukken en overige stappen zullen beperkt zijn tot wat nodig is in het kader van openbare orde en volksgezondheid.
Vreemdelingen van wie het asielverzoek is afgewezen blijven in de COA-opvang.
Een Dublin-claim betekent dat een ander land in Europa verantwoordelijk is voor het asielverzoek van een persoon. Maar omdat de meeste landen hun grenzen hebben gesloten vanwege het coronavirus, vinden er tijdelijk geen in- en uitgaande Dublin-overdrachten plaatst. Ook stopt de DT&V met het voeren van terugkeergesprekken. Wel probeert de IND het administratieve proces bij de Dublin-procedure zoveel mogelijk voort te zetten.
Artikel 10 van het VN-Kinderrechtenverdrag waarborgt het recht op gezinshereniging van kinderen met hun ouders. Dit recht kan echter beperkt worden in het kader van openbare orde en volksgezondheid.
De IND blijft aanvragen voor gezinshereniging/MVV aanvragen gewoon behandelen. Ook neemt de IND nog steeds beslissingen op deze aanvragen. Echter zullen er geen nadere onderzoeken plaatsvinden (DNA onderzoek, ID interviews). Eventuele registratie kan worden beperkt tot het afnemen van vingerafdrukken en stappen zullen beperkt zijn door wat nodig is in het kader van openbare orde en volksgezondheid.
Sinds dinsdag 17 maart zijn de zittingen geschrapt bij de rechtenbanken en de Raad van State, tenzij er een dringende noodzaak is voor een zitting (bijvoorbeeld bij zaken die gaan over bewaring, maar op dit moment is hier helemaal geen sprake meer van bij kinderen). Defence for Children meent dat ook aan de kant van de vreemdeling de wettelijke voorgeschreven bepaalde termijnen versoepeld moeten worden (zoals bijvoorbeeld het aantekenen van beroep en het indienen of aanvullen van gronden van beroep). De IND heeft wel al besloten dat er voor het ophalen van MVV’s op de ambassades een extra termijn van 3 maanden geldt.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State herstart wel vanaf 11 mei de fysieke recht zittingen.
Op dit moment hebben nieuwkomers geen toegang tot de reguliere COA-opvang. Nieuwe asielszoekers die in maart opvang hebben gekregen in de noodonderdak locatie van de militaire basis in Zoutkamp (gemeente Het Hogeland) mogen nu naar COA-locaties in Budel en Ter Apel. Zoutkamp wordt de quarantainelocatie voor AZC Sneek.
Defence for Children benadrukt dat de voorzieningen in zowel Zoutkamp, als Budel en Ter Apel moeten voldoen aan de basale voorwaarden voor menswaardige opvang overeenkomstig de Opvangrichtlijn. Zo moet er sprake zijn van voldoende sanitair, wifi, mogelijkheden om actief te zijn en toegang voor vrijwilligers en hulpverleners (van onder andere VluchtelingenWerk).
De toegankelijkheid van medische voorzieningen met betrekking tot het coronavirus moet voor iedereen gelijk gewaarborgd zijn, conform het gelijke behandelingsbeginsel in artikel 2 VN-kinderrechtenverdrag. De overheid moet passende maatregelen nemen met betrekking tot gezondheid en gezondheidszorg voor kinderen conform artikel 24 VN-Kinderrechtenverdrag en dient deze toegankelijkheid voor kinderen op voet van gelijkheid met vluchtelingkinderen te garanderen. Dit verplicht Nederlandse overheid tot het verlenen van preventieve zorg, goederen, diensten aan alle vluchtelingkinderen op het grondgebied van de Nederlandse staat. Daarnaast hebben ook vluchtelingkinderen recht op duidelijke informatie over de aard van de gezondheidsbedreiging, de risico’s en de noodzakelijke maatregelen, en vroegtijdig worden gewaarschuwd over mogelijke gevolgen.
De overheid moet alle nodige maatregelen nemen om de bescherming en veiligheid van kinderen met een beperking te waarborgen op grond van artikel 11 van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Toegankelijkheid tot medische voorzieningen is één van de grondbeginselen genoemd in artikel 3 van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en is als recht opgenomen in artikel 23 van het VN-kinderrechtenverdrag. De overheid moet passende maatregelen nemen om toegankelijkheid voor kinderen met een beperking op voet van gelijkheid met vluchtelingkinderen te garanderen.
Asielzoekerskinderen hebben net als alle kinderen in Nederland recht op onderwijs, ook ten tijde van het coronavirus. Omdat fysiek onderwijs niet meer kan worden gegeven vanwege de huidige coronamaatregelen van de Nederlandse overheid, moet er online toegang zijn tot onderwijs voor kinderen op een AZC of Gezinslocatie.
Defence for Children vindt dat AZC’s en gezinslocaties ervoor moeten zorgen dat er werkend Wifi is in zowel openbare ruimtes als in de woonunits. Scholen moeten ervoor zorgen dat er digitale lesstof beschikbaar is en moeten ouders ondersteunen bij het geven van thuisonderwijs aan de kinderen. Een handig overzicht voor online oplossingen voor leren op afstand is te vinden via de website van UNESCO.
Op sommige locaties werkt de WIFI onvoldoende of niet. Er wordt momenteel hard gewerkt om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Het COA inmiddels samen met de telecomaanbieder gestart met een uitbreiding van de bandbreedte en de wifi-capaciteit.
Veel scholen geven momenteel laptop/tablets in bruikleen aan kinderen die zelf geen laptop/tablet hebben. Informeer bij je school of je een laptop of tablet kunt lenen.
Kinderen kunnen met (inhoudelijke) vragen over onderwijs terecht bij de school. Leerkrachten proberen zoveel mogelijk in contact te blijven met de leerlingen. Met meer algemene vragen kunnen ze ook terecht bij het COA. Mocht je na contact met je school of met COA nog geen antwoord hebben op je vraag, dan kun je ook contact opnemen met de kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children.
Op grond van de Opvangrichtlijn hebben alleenstaande minderjarige niet alleen recht op opvang maar ook recht op extra voorzieningen in de opvang.
Met betrekking tot de leeftijdsvaststellingsprocedure geldt dat deze tijdelijk geen doorgang vindt. Kinderen die in afwachting zijn van hun leeftijdsbeoordeling, moeten toegang hebben tot passende noodopvang waar ze worden beschermd, toegang hebben tot passende basisvoorzieningen en internetverbinding hebben om hun eventuele opleiding online voort te kunnen zetten. Er dient tot het moment van de leeftijdsbeoordeling te worden uitgegaan van hun minderjarigheid.
Daarnaast geldt dat ook zittingen bij de rechtbanken die gaan over negatieve beslissingen over leeftijdsbeoordelingen voor onbepaalde tijd zijn uitgesteld. Defence for Children stelt zich op het standpunt dat alle alleenstaande minderjarige toegang moeten hebben tot adequate huisvesting, zorg en bescherming, ongeacht waar ze zich in de procedure bevinden (ook wanneer er een negatieve beslissing ligt waartegen beroep is aangetekend). Ook in deze gevallen dient er, tot het oordeel van de rechtbank over de leeftijdsbeoordeling, te worden uitgegaan van minderjarigheid.