Scroll down

Alternate Text

Dossier: Europese Vluchtelingenopvang

De achtergrond

Voor de oorlog in Syrië, Irak en Afghanistan zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen, onder wie veel kinderen. Een groot deel van deze kinderen reist alleen omdat één of beide ouders zijn overleden of de kinderen zijn onderweg hun familie is kwijtgeraakt. Zonder ouders wagen ze de levensgevaarlijke oversteek op zoek naar veiligheid in Europa. Maar de veiligheid is ver te zoeken.

Vluchtelingen- en migrantenkinderen krijgen onvoldoende bescherming in Europa. Ze leven vaak in erbarmelijke omstandigheden. Daarnaast komen veel kinderen moeilijk aan voedsel, water, onderdak en medische zorg. Dit maakt hen extreem kwetsbaar en afhankelijk, waardoor ze een makkelijke prooi zijn voor mensenhandelaren. Zo kunnen deze kinderen worden misbruikt, verkracht en verhandeld. Vaak komen kinderen niet in een verblijfsrechtelijke procedure terecht, omdat ze niet weten hoe dit werkt of omdat er lange wachttijden zijn. Wanneer kinderen wel in een procedure terecht komen, wordt er vaak niet naar hun eigen asielgronden of kinderrechten gekeken. Juridische ondersteuning is amper beschikbaar. Om deze kinderen te helpen is Defence for Children met steun van de Nationale Postcode Loterij een Europese Kinderrechtenhelpdesk gestart.

De Europese Kinderrechtenhelpdesk is gestart in Griekenland. De kinderrechtensituatie op de Griekse eilanden is erbarmelijk. Maar ook het vasteland is niet ingericht op de komst van vluchtelingen. Kinderen verblijven daar zonder opvang en voogd. Ze lopen het risico om in detentie te worden gezet. Rechtsbijstand is maar zeer beperkt beschikbaar. In de parken van Athene worden de kinderen verhandeld, misbruikt en ingezet voor drugshandel. We ondersteunen advocaten en trainen hen om met het VN-Kinderrechtenverdrag te werken. Het is gelukt om kinderen uit detentie te krijgen en alleenstaande kinderen aan opvang te helpen. In 2020 hebben we ons werk uitgebreid naar Italië, België, Zweden, Ierland en Polen.  Ook procederen we in Europa zodat voor een grote groep kinderen het verschil wordt gemaakt en zij weer een toekomst hebben.

Credits foto: Jaco Klamer

Jantine Walst

“Vluchtelingenkinderen worden op de grenzen van Europa vastgehouden in mensonterende situaties. Ook Nederland is verantwoordelijk: wij kunnen onze ogen niet sluiten voor kinderrechtenschendingen binnen Europa. Het wordt hoog tijd dat Europese vluchtelingenopvang in lijn met de rechten van het kind wordt gebracht."

Rapport: Athene niet voorbereid op komst vluchtelingen

Het vasteland in Griekenland is niet ingesteld op de komst van vluchtelingen vanaf de eilanden, zo blijkt uit het rapport 'Athens, the reflection of a broken protection system for refugee children' van Defence for Children'. Griekenland wil af van de overvolle vluchtelingenkampen op de eilanden. Het plan is dat er binnenkort duizenden vluchtelingen naar het vasteland worden gebracht, om de eilanden te verlichten. Athene heeft echter veel te weinig opvangcapaciteit voor de grote aantallen migranten waar de stad mee te maken krijgt.

Lees meer

Vermiste alleenstaande vluchtelingenkinderen

Binnen Europa zijn vele duizenden vluchtelingen- en migrantenkinderen vermist. Het precieze aantal is onbekend, maar in 2016 luidde Europol, de Europese politiedienst, de noodklok. Minstens 10.000 kinderen zijn verdwenen na aankomst in Europa. Het Europees Migratienetwerk, een EU-onderzoeksnetwerk voor migratie en asiel, schat het aantal vermiste kinderen tussen 2014 en 2017 op 30.000. Hoe kan het dat deze kinderen verdwijnen, wie zijn zij, welke aandacht is hiervoor op Europees niveau en welke kinderrechten worden geschonden?

Lees verder

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee