Scroll down
Defence for Children streeft er wereldwijd naar om de rechtspositie van kinderen die verdacht zijn van of veroordeeld zijn voor een strafbaar feit, te verbeteren. Het gaat vaak om kinderen die te maken hebben met een moeilijke thuissituatie, zoals verwaarlozing, mishandeling, armoede of andere problemen. Het is belangrijk dat kinderen van hun fouten kunnen leren en een tweede kans krijgen. Daarvoor is het nodig dat Staten een apart systeem inrichten met kindgerichte wetten, procedures en instellingen.
Vanuit de Europese Unie zijn diverse bindende richtlijnen gepubliceerd die de rechten van minderjarigen in het strafproces versterken. Defence for Children werkt in diverse projecten samen met Europese en internationale partners aan betere rechtswaarborgen voor kinderen in het strafproces in nationale wetgeving, beleid en in de praktijk. Deze samenwerking en kennisuitwisseling vindt onder meer plaats met Kosovo, Albanië, Georgië, Oekraïne, Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Servië, Palestina en Sierra Leone.
Tevens pleiten we met afdelingen van Defence for Children ut alle delen van de wereld voor een vervolg op de uitkomsten van de 'UN Global Study on children deprived of liberty (2019)' welke werd geleid door professor Manfred Nowak. Hij roept op om alles in het werk te stellen om het aantal kinderen dat vastgehouden wordt aanzienlijk te verminderen en vrijheidsberoving zo veel mogelijk te voorkomen.