Trouwen op je zestiende?
Schoolondersteuner Marike maakt zich zorgen om Amira. Het Syrische meisje dat aangeeft school te willen verlaten om ergens anders te gaan wonen.
Scroll down
Kinderen hebben het recht om veilig op te groeien, zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen. Ze hebben recht op onderwijs, privacy, een eigen mening en medische zorg. Dit zijn voorbeelden van rechten die zijn vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Deze rechten worden helaas niet altijd nageleefd. De Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children biedt kinderen, jongeren, ouders, advocaten en hulpverleners juridisch advies en ondersteuning bij vragen over kinderrechten.
Kinderen hebben op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag eigen rechten. Helaas is er nog steeds niet in alle situaties waar kinderen bij betrokken zijn, voldoende aandacht voor de rechten van kinderen. De focus ligt nog te vaak op volwassenen en te weinig op kinderen. Niet alleen kinderen, maar ook ouders, advocaten, hulpverleners en andere betrokkenen lopen tegen problemen aan. Zo krijgen we vragen over kinderen die geen verblijfsvergunning hebben, kinderen die uit huis worden geplaatst of kinderen die met de politie in aanraking komen. We krijgen ook vragen over onderwijs, loverboys en religie.
De juristen van Defence for Children beschikken over kennis van nationale en internationale wet- en regelgeving op het gebied van kinderrechten. Ze zijn up-to-date als het gaat om jurisprudentie en het Nederlandse beleid.
Bekijk de video om te zien hoe we werken!
--- Tekst loopt door onder de video ---
Bekijk de video om te zien hoe we werken!
Wij geven informatie en juridisch advies aan kinderen, jongeren, ouders, docenten, advocaten, hulpverleners en andere betrokkenen. Leidraad daarbij is het VN-Kinderrechtenverdrag. Per zaak bekijken we of en waarmee we kunnen helpen. Soms is juridisch advies of een verwijzing voldoende, soms niet. Dan bekijken we wat we kunnen doen en of er nog andere ondersteuningsmogelijkheden zijn. Dit doen we altijd in overleg en met toestemming van de betrokkenen.
Defence for Children wil kinderen beschermen en helpen. Met name kwetsbare kinderen, zoals kinderen en jongeren die in aanraking komen met politie en justitie, ongedocumenteerde kinderen en kinderen in instellingen en pleeggezinnen, lopen een groter risico op schending van hun rechten. Als we bij de Kinderrechtenhelpdesk signaleren dat een kinderrechtenschending verder gaat dan een individueel geval, bijvoorbeeld omdat we over hetzelfde onderwerp al langere tijd vragen krijgen, kunnen we pleiten voor de nodige aanpassingen om het probleem op te lossen.
Het is momenteel druk op de Kinderrechtenhelpdesk. Vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus werken ook de medewerkers van het Defence for Children thuis. Dit kan van invloed zijn op onze telefonische bereikbaarheid. Daarom verzoeken wij u om, voor zover mogelijk, contact met ons op te nemen per e-mail en daarbij uw telefoonnummer te vermelden. Onze medewerkers nemen dan telefonisch of per e-mail contact met u op. De huidige situatie kan ook van invloed zijn op de snelheid waarmee we reageren. Ook voor ons geldt een lagere beschikbaarheid voor werk als gevolg van de maatregelen. We streven ernaar binnen twee weken contact met u op te nemen.
De Kinderrechtenhelpdesk is op verschillende manieren bereikbaar:
Telefoon:
We zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 13 en 17 uur via het nummer 071 516 0980. U wordt dan doorverbonden met een van onze medewerkers.
E-mail:
Stuur een e-mail of vul het contactformulier in.
De medewerkers van onze Kinderrechtenhelpdesk zijn niet te bezoeken op kantoor.
Meer informatie over hoe Defence for Children omgaat met persoonsgegevens kun je in onze privacyverklaring vinden.