De uitdaging
Wereldwijd zijn zo'n twee miljoen kinderen slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. Deze kinderen worden seksueel misbruikt in ruil voor geld of goederen of beloftes voor het kind. In veel gevallen gaat het om meisjes en jonge vrouwen. Vooral in toeristische gebieden en grensgebieden zijn zij uiterst kwetsbaar voor seksuele uitbuiting in eigen land of net over de grens. Daarnaast wordt het probleem online ook steeds groter, doordat steeds meer mensen toegang hebben tot internet. Seksuele uitbuiting van kinderen is een complex probleem met diverse oorzaken, waaronder bijvoorbeeld armoede, gewapende conflicten en corruptie dragen bij aan het probleem. Al deze oorzaken moeten dus worden aangepakt in de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen.
Alle kinderen zijn kwetsbaar om slachtoffer te worden van seksuele uitbuiting, maar het risico is groter voor bepaalde groepen. De meeste slachtoffers en kwetsbare kinderen zijn tussen de 10-18 jaar. Daarnaast zijn op straat levende/werkende kinderen, kinderen in toeristische gebieden, kinderen van drugsverslaafden en prostituees, migranten-, staatlozen en etnische minderheidskinderen of alleenstaande vluchtelingkinderen extra kwetsbaar om uitgebuit te worden. Armoede is tevens één van de grootste factoren. Meisjes zijn vaker slachtoffer dan jongens.
Down to Zero is een samenwerkingsalliantie met Terre des Hommes, Free a Girl, ICCO en Plan Nederland. De alliantie voert het programma uit in elf landen in Azië en Latijns Amerika van januari 2016 tot en met december 2020.
Wat doen we?
Wat doen we?
Er zijn vier algemene doelen en doelgroepen:
1. Kinderen
Slachtoffers en kinderen die kwetsbaar zijn om seksueel uitgebuit te worden, zijn in staat om op te komen voor hun rechten en zichzelf te beschermen tegen seksuele uitbuiting. Ze hebben een actieve rol in het vergroten van de aandacht voor de problematiek onder kinderen en jongeren, hun gemeenschap en in de politiek.
2. Gemeenschappen
De gemeenschappen waar kinderen opgroeien zijn veiliger, bieden betere bescherming aan slachtoffers en voorkomen dat kinderen (opnieuw) slachtoffer worden van seksuele uitbuiting. Het bewustzijn is vergroot en taboes worden doorbroken.
3. Overheid
Overheden, politie, justitie en de rechterlijke macht zorgen voor goede wet- en regelgeving. Daarnaast is er geld vrijgemaakt voor de uitvoering en handhaving om seksuele uitbuiting van kinderen te bestrijden.
4. Private sector
Marktleiders en/of branche organisaties uit het bedrijfsleven (toerisme, ICT, transport en grondstof winnende industrie) zijn actief betrokken bij de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting onder meer door lobby en het meewerken aan gedragscodes en beleid.
Lokale partners
Lokale partners
Defence for Children - ECPAT werkt samen met lokale partners, waarbij we kennis en ervaringen delen om continu resultaten te verbeteren. We ondersteunen ze bij de uitvoering van het programma en versterken de capaciteit om optimaal te presteren. Alle betrokkenen kunnen rekenen op ondersteuning van de alliantie in hun strijd tegen commerciële seksuele kinderuitbuiting. Ook zijn de Nederlandse ambassades betrokken.
Defence for Children - ECPAT werkt voor Down to Zero in:
- De Dominicaanse Republiek met MAIS-ECPAT in de regio's Puerta Plata en Punta Cana.
- Brazilië met ECPAT Brazil op nationaal niveau en met CEDECA Bahia in de regio Salvador.
- Indonesië met ECPAT Indonesia in Jakarta en mogelijk in Lombok en Batam.
- De Filippijnen met ECPAT Filippijnen op Boracay, Bohol en Cebu.
- Thailand met ECPAT Thailand Foundation in Chiang Rai, in Bangkok en Pattaya.
- India met EQUATIONS in Kerala en Bihar.
- Alle landen met ECPAT International en de Code of Conduct on the protection of children against sexual exploitation in travel and tourism.
Impact
Impact
De strijd tegen seksuele kinderuitbuiting gaat om het doorbreken van gewoontes en geaccepteerde praktijken. Na afloop van het project worden kinderen beschermd en gesteund door hun omgeving, met als resultaat dat ze niet (opnieuw) slachtoffer worden van seksuele uitbuiting. De families en gemeenschappen waarin de kinderen wonen staan borg voor de bescherming, evenals de lokale overheden, politie en justitie, en het bedrijfsleven in de sectoren toerisme, ICT, transport en grondstoffenwinning.
Samenwerking
Samenwerking
De Down to Zero alliantie bestaat uit de organisaties: Terre des Hommes, Defence for Children - ECPAT, Free a Girl, ICCO en Plan Nederland. De alliantie voert het programma uit in elf landen in Azië en Latijns Amerika.
Financiering
Financiering
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is strategisch partner en financiert het programma.
Meer informatie
Contact