Scroll down

Alternate Text

Hotels en vakantieparken tegens seksuele uitbuiting

De uitdaging

Prostitutie is de afgelopen jaren voor een groot deel verschoven naar de online omgeving, met name wanneer het minderjarigen betreft. Daarmee is de prostitutie verder weggezakt in de schemer van de illegaliteit, digitale contacten zijn namelijk moeilijker traceerbaar. Door de daling van het aantal seksclubs, bordelen en ramen vindt prostitutie vaker plaats onder andere in vakantiewoningen en hotels. Met dit project maken we personeel van hotels en vakantieparken bewust van de signalen van illegale prostitutie en zorgen we dat zij actief bijdragen aan het signaleren en voorkomen van seksuele uitbuiting van minderjarigen. Maar in de praktijk is dat best ingewikkeld. Door het hele land worden dagelijks duizenden mensen ingecheckt. Het is moeilijk zo'n geval er uit te pikken. Gewapend met een checklist en trainingsmateriaal moet hotelpersoneel de signalen kunnen herkennen. Van de receptioniste tot het kamermeisje.

Dit project richt zich op de bescherming van jongeren die worden uitgebuit in de prostitutie en loopt van december 2019 tot november 2021.

Wat doen we?

We voeren deze activiteiten uit:

  • Onderzoek naar illegale prostitutie in Nederlandse vakantieparken.
  • Lobby richting brancheorganisaties, hotels en vakantieparken om de hele sector erbij te betrekken.
  • Doen van presentaties en workshops bij regionale bijeenkomsten voor vakantieparken, hotels en gemeentes.
  • Trainen van personeel op vakantieparken en in hotels.
  • Ontwikkelen van een e-learning voor (nacht)beveiliging in hotels en vakantieparken en het vertalen van de e-learning voor schoonmakers in 2-3 talen.
  • Ontwikkelen van informatiebrochure voor managers van hotels en vakantieparken.
  • Trainen van toekomstige professionals op MBO- en HBO-toerisme en horecaopleidingen.
  • Meten van impact van de trainingen aan personeel van hotels en vakantieparken.

Resultaten

Dit zijn de resultaten van het project:

  • Onderzoeksrapport over illegale prostitutie in Nederlandse vakantieparken.
  • Onderwerp staat op de agenda van brancheorganisaties.
  • Personeel in Nederlandse hotels en vakantieparken is getraind via e-learning (1.000) of face-to-face (200). Zij kunnen signalen herkennen en hierop adequaat reageren.
  • Gemeentes (15) wijzen hotels en vakantieparken op het volgen van de trainingsmogelijkheden ter signalering van illegale prostitutie en mensen/kinderhandel.
  • Studenten van toerisme- en horecaopleidingen (2.000) kennen na een gastles de signalen van illegale prostitutie en wat de hotel en recreatiesector ertegen doet.
  • Trainingen zijn verbeterd aan de hand van impactmeting.

Impact

Het personeel van Nederlandse hotels en vakantieparken is geïnformeerd over de signalen van illegale prostitutie. Tevens weet het personeel adequaat op deze signalen te reageren. Hiermee ontstaat er een omgeving waarin illegale prostitutie en mensenhandel niet wordt getolereerd.

Samenwerking

Het project is onderdeel van een groter project, genaamd 'Systemic change: aanpak seksuele uitbuiting van kinderen en jongvolwassenen' dat is gericht op preventie en bescherming van slachtoffers, vervolging en bestraffing van daders en samenwerking van (keten)partners.

Defence for Children – ECPAT werkt in de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting samen met het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel/Fier.

Financiering

Adessium Foundation en Stichting Janivo ondersteunen het programma van de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting. Defence for Children - ECPAT levert een eigen financiële bijdrage.

Meer informatie:

Melding na training

Na een training in een vakantiepark door Defence for Children – ECPAT over het signaleren van illegale prostitutie deed het park een melding bij de politie hierover. Nooit eerder was het personeel erop gewezen alert te zijn op signalen van illegale prostitutie en nooit eerder hadden zij dit dan ook opgemerkt. Na de training was dat wel het geval. Trainen werkt! 

Meer informatie  

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Celine Verheijen 
Telefoon: 071 5160980

Stuur een email 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee