Scroll down

Alternate Text

Ondersteuning slachtoffers uitbuiting

De uitdaging

Uitbuiting van kinderen is een ernstige misdaad en mensenhandelaren die zich hieraan schuldig maken wil Defence for Children - ECPAT succesvol vervolgen. Kinderen die het slachtoffer worden van uitbuiting krijgen daarom vaak te maken met de politie, een advocaat, de rechtbank, rechters en andere hulpverleners. Om ervoor te zorgen dat kinderen zo goed mogelijk ondersteund worden bij deze spannende procedures werkt Defence for Children-ECPAT samen met de omringende landen België, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Defence for Children - ECPAT is partner in het Europese programma ReAct: Reinforcing Assistance for Children victims of Trafficking, onder leiding van ECPAT-Frankrijk. Dit project heeft tot doel het versterken van de kinderrechtelijke kennis van hulpverleners die te maken krijgen met minderjarige slachtoffers van uitbuiting, zodat deze kwetsbare groep kinderen beter beschermd wordt. Er wordt binnen het project samengewerkt met ECPAT-België, ECPAT-Verenigd Koninkrijk, ECPAT-Duitsland en ECPAT-Frankrijk. Het project loopt van oktober 2015 tot en met oktober 2017.

Wat doen we?

Wat gaan we de komende jaren doen?

Kennis verzamelen

  • Een gezamenlijk onderzoek in alle deelnemende landen over de implementatie van internationale kinderrechten in de nationale praktijk. Deze onderzoeken dragen samen bij aan een EU-rapport.

Kennis delen

  • Organisatie van een bijeenkomst om kennis uit te wisselen en trainingen voor te bereiden.
  • E-learning voor kennisdeling. De belangrijkste kennis wordt per land verspreid middels een webinar of e-learning tool (bijv. serious game)
  • Training voor kennisdeling voor voogden en advocaten. In elk land worden bijeenkomsten georganiseerd voor voogden en advocaten om kennis uit te wisselen.

Lobby

  • Europese Parlementariërs en Raad van Europa uitleggen waar de problemen zitten.

Kinderen bereiken

  • Productie van folders en video's in verschillende talen geeft voorlichting aan kinderen die uitgebuit zijn over hun rechten.

Resultaten

Voogden en advocaten worden versterkt in de ondersteuning van kinderen die slachtoffers zijn van uitbuiting. Slachtoffers worden beter geïdentificeerd en bij een strafzaak worden hun rechten beter beschermd. Defence for Children-ECPAT zet in op de bestemmingslanden waar slachtoffers van uitbuiting in terechtkomen: Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. In elk land en dus ook Nederland worden:

  • 10.500 personen bereikt met het onderzoek naar de situatie in Nederland;
  • 150 voogden en 150 advocaten ondersteund;
  • minstens 470 kinderen ontvangen de flyers en bekijken de video's;
  • 14 Europese politici worden geïnformeerd over de gesignaleerde problemen;
  • 25 organisaties versterkt;
  • 18 experts op het gebied van mensenhandel en voogdij versterkt.

Tools voor kinderen

In het ReACT programma zijn ook tools gemaakt voor kinderen over hun rechten als minderjarige slachtoffer van mensenhandel. De tool is als folder aan te vragen via info@defenceforchildren.nl en als filmpje beschikbaar in 11 verschillende talen. Voor voogden en advocaten die met deze jongeren werken kan dit een laagdrempelige manier zijn om jongeren te informeren over hun rechten.

Doanload hier de folder 'Mogelijk minderjarige slachtoffers van mensenhandel. Je rechten in Nederland.' in het Nederlands.   

Impact

Kinderen die (mogelijk) slachtoffer zijn van mensenhandel worden beter beschermd en hun rechten zullen beter worden gewaarborgd doordat de capaciteiten van voogden en advocaten worden versterkt.

Samenwerking

Defence for Children - ECPAT is partner in het Europese programma ReAct: Reinforcing Assistance for Children victims of Trafficking, onder leiding van ECPAT-Frankrijk. Er wordt binnen het project samengewerkt met ECPAT-België, ECPAT-Verenigd Koninkrijk, ECPAT-Duitsland en ECPAT-Frankrijk.

Financiering

Het Europese programma ReAct: Reinforcing Assistance for Children victims of Trafficking wordt gefinancierd door de Europese Commissie.

Bang

Denise (16 jaar) durfde geen aangifte te doen van mensenhandel. Naar de politie gaan was te eng, zeker na alles wat er gebeurd was. Met veel ondersteuning en uitleg krijgt ze nu meer informatie om een goede keuze te kunnen maken om wel of geen aangifte te doen.

In Nederland vormen Defence for Children en ECPAT één organisatie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Laura Bosch
Telefoon: 071 5160980

Stuur een E-mail

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee