Scroll down
Merijn is 15 jaar oud en heeft cerebrale parese. Hierdoor zit hij in een rolstoel. Merijn is een actieve jongen. Hij sluit net een periode van tweeënhalf jaar kinderambassadeurschap bij het Gehandicapte Kind af. Door deze stichting heeft hij onder andere de kans gekregen om de rol van junior reporter bij The Voice Kids te vervullen. Hij zit in het derde jaar van de middelbare school en is zo geïnspireerd door de samenwerking met de Voice Kids en RTL 4 dat hij kiest voor een vervolgopleiding op het Mediacollege in Amsterdam.
Wanneer Merijn als klein kind naar de basisschool gaat, willen zijn ouders hem op de reguliere basisschool in de buurt aanmelden. Aangezien Merijn in een rolstoel zit, moet het schoolgebouw aan een aantal eisen voldoen. Bij de basisschool in de buurt kan Merijn niet terecht. Er is wel een rolstoeltoilet, maar die mag alleen gebruikt worden door leerkrachten. Daarom gaat hij naar het speciaal onderwijs. Daar heeft hij niet altijd een fijne tijd. Op de basisschool zit Merijn in de klas met een aantal leerlingen die voor een slechte sfeer zorgen. De leerkrachten hebben de situatie op school niet altijd in de hand en er vinden een aantal gebeurtenissen plaats waardoor Merijn zich niet meer veilig voelt op school.
Op het voortgezet speciaal onderwijs gebeurt hetzelfde. Merijn zit in de klas met kinderen die soms onberekenbaar zijn. Hij gaat met buikpijn naar school. Op een gegeven moment houdt zijn moeder hem zelfs een week thuis, omdat het niet meer gaat. Uiteindelijk zijn het twee nieuwe mentoren die het verschil maken en Merijn verder helpen. Hij zou er gebaat bij zijn geweest wanneer beter naar zijn situatie was gekeken. In zijn klas zaten kinderen die niet bij hem en ook niet bij elkaar pasten en het duurde lang voordat Merijn geholpen werd. Er miste maatwerk. Nu Merijn zich weer fijn op school begint te voelen, kan hij weer gaan nadenken over zijn dromen. Dat is waar school om zou moeten gaan. Het ontwikkelen van je talenten. Het moet een plek zijn waar wordt gekeken naar iemands talenten in plaats van iemands beperking.
<tekst loopt door onder de video>
Merijn (15) geeft aan dat zijn schoolcarrière op het speciaal onderwijs niet altijd even fijn is geweest. "Maar als je gelooft in je eigen kunnen, kom je heel ver." Bekijk de video voor zijn verhaal.
Merijn zou liever naar het regulier onderwijs zijn gegaan. De ervaringen die hij heeft gehad in het speciaal onderwijs zijn traumatisch voor hem. Hij heeft moeite om andere kinderen te vertrouwen en vindt het daarom moeilijk vriendschappen aan te gaan. Op de vraag waarom Merijn graag naar een
school in de buurt was gegaan antwoordt hij: “Gewoon, omdat je dan in dezelfde omgeving blijft. Dan kun je gewoon afspreken met vrienden in de buurt. Vroeger moest ik driekwartier heen en driekwartier terug naar school. Om dan af te spreken met iemand is niet zo makkelijk. Normaal stuur je een appje naar je moeder: ‘het wordt hier laat thuis bij vrienden’. Ik heb dat nooit gehad.”
Merijn deelt zijn verhaal, zodat hij andere kinderen kan helpen. Hij wil een oproep doen aan die kinderen: “Ik wil graag dat kinderen die hier last van hebben, en dat zullen er helaas heel veel zijn, altijd in zichzelf blijven geloven. Dat heb ik ook gedaan. Je moet je dromen najagen en steun zoeken bij de juiste mensen. Ik heb een heel grote groep van lieve familie en vrienden om me heen. Daar heb ik veel steun gevonden. Kinderen moeten zich niet onveilig voelen. Als je in jezelf gelooft en in je eigen kunnen, dan kom je een heel eind.”
Met Merijn gaat het nu goed. Hij zit nu in zijn laatste jaar van de middelbare school. Daarna gaat hij naar het Mediacollege in Amsterdam. Daar wil hij de studie Audiovisueel gaan doen. Voor de zomer is hij daar naar een open dag geweest. Dat was een prettige ervaring. Merijn vertelt daarover: “Ik word altijd veel aangestaard met mijn rolstoel. Bij de open dag heeft niemand raar opgekeken. Dat gaf mij het gevoel dat ik erbij hoorde.”
In aanloop naar het debat over de evaluatie van de Wet passend onderwijs in de Tweede Kamer op 16 november vragen we met JongPIT en FNO een maand lang aandacht voor inclusief onderwijs. Dagelijks delen we verhalen en perspectieven over de ervaringen met passend onderwijs en wat inclusief onderwijs betekent voor schoolleiders, docenten, zorgcoördinatoren, ouders kinderen en jongeren.